2009. december 9., szerda

Craig Short, és a szépülő önéletrajz esete


Előrebocsájtom, semmi bajom emberileg Craig Short-al, sőt alapvetően szimpatikus megnyilvánulások jellemezték eddig, ellenben komoly problémáim vannak az edzőkérdés körvonalazódó rendezése kapcsán, amiben Short személye megkerülhetetlen.

Menjünk egy kicsit vissza időben, hogy kerek egészben láthassuk a problémát. Csank János tavalyi távozása után Davison edzőnek való kinevezése akkor abban a helyzetben egy érthető és elfogadható döntés volt a vezetés részéről. A 2008/2009-es nb2-es szereplésünk során ellenben -annak ellenére, hogy végre sikerült a feljutás- már érezhetőek voltak azok a problémák vele kapcsolatosan amelyek előrevetítették, hogy az edzői tapasztalatlansága okán ő kevés lesz az nb1-re a Fradi kispadjára. Sajnálatosan majdnem a teljes őszi idényünk ráment arra a tévedésre, hogy ő a kispadon maradhatott. Az őszi utolsó meccsekre beugróként Short szerepvállalása egy logikus lépés volt, és nem is sült el rosszul, hiszen Craig képes volt felrázni a csapatot, és ha nem is jellemezte jó játék a csapatot ezeken a meccseken sem, de legalább gyűjtögettük a pontokat. A hírek akkor még arról szóltak, hogy majd a téli szünetben, nyugodtan, kapkodás nélkül születhet megoldás edzőkérdésben. Short maga sem érezte önmagát megfelelő megoldásra hosszabb távon a Fradi kispadjára, hiszen (akkor még) tisztában volt önnön edzői tapasztalatlanságával. November 16-án még így nyilatkozott:

"Előre tisztáztuk, hogy csak erre a néhány meccsre szól, ezek után pedig egy tapasztalt szakember veszi át az irányítást. Abban az esetben sem maradtam volna ezen a poszton, ha minden meccset megnyerünk. A csapatnak megnyugtató, hosszú távú megoldásra van szüksége a menedzseri poszton, és ehhez nem elegendő ajánlólevél, hogy valaki megnyer néhány meccset. Ez egy hatalmas klub, ide egy tapasztalt edző kell. lehetőleg rálátással a nemzetközi futballra, és biztos vagyok benne, hogy megtalálják a megfelelő embert. "

Mindezek után vártuk a megnyugtató megoldást edzőkérdésben. De aztán érdekes módon megváltozott a koncepció, és mostanra már jó megoldásnak tűnik a vezetőségünk részéről, hogy a Davisonhoz hasonlatosan minimális edzői rutinnal bíró Shorttal vágjunk neki a tavaszi idénynek. Sőt, kevesebb mint egy hónap alatt már Shortnak is más a véleménye, és mostanra már szívesen vállalja a teljes tavaszi idényre szóló vezetőedzői megbízást. Hm...

Nyel egyet ember, hiszen az elmúlt években már sok mindenhez hozzáedződtünk. Rendben, akkor kapjon lehetőséget Short, hátha ellentétben Davisonnal ő egy született edzőtehetség, és tavasszal bizonyítja majd, hogy érdemes vele gondolkozni edzői vonalon hosszabb távon is. Erre mit nyilatkozik ma a jó öreg Craig?

" Tizennégy hónapja vagyok a Fradinál, a szerződésem júniusban jár le, és nem hiszem, hogy tovább maradok, de ebben a hat hónapban a legjobbamat adom. Szeretném stabilizálni a Fradit, aztán hazajönni. "

Hogyan is van ez? Hol van ebben a szakmai koncepció? Ahelyett hogy keresnénk végre egy olyan felkészült, kellő rutinnal bíró edzőt aki összeszedné tavasszal a csapatot, és megteremtené az alapját egy olyan Fradinak amely, a már lényegében elúszott 2009/2010-es bajnokság után, a következő 2010 nyarán indulóra egy tényleg erős, és komoly célokért harcba szálló csapatot képes összerakni, helyette rábízzuk a csapatot egy olyan valakire aki kimondottan távozik fél év múlva? Vagy majd megint jövő nyáron fog következni a kapkodás, új edzővel, új játékosokkal, hogy aztán pár hónappal a bajnoki rajt után, néhány kiábrándító fordulóval a hátunk mögött vakargassuk gondterhelten a fejünket, hogy az a bajnokság is elúszik? Nem lenne célszerűbb már most elkezdeni összerakni a következő bajnokság komolyabb célokra is képes csapatát edzőstül, játékostul, hogy aztán tavasszal összerázódjunk, kiderüljenek az esetleges még megmaradt hiányposztok, hogy aztán egy kis nyári tuningolás után egy mindenféle szempontból összeállt csapattal induljunk harcba?

A válasz a vezetőségünk részéről: nem. Jó lesz ide a nulla tapasztalattal bíró Short fél évre, hogy aztán ugyanott legyünk 6 hónap múlva mint most. Short pedig úgy látszik, hogy a fentebb idézett novemberi nyilatkozata óta talált egy újabb szempontot amellyel önmagát is meggyőzte:

"... remek kihívás és mindenki azt mondja, jól mutat majd az önéletrajzomban "

Csak arról nem beszél, hogy a novemberben még ő általa is ideálisnak vélt "tapasztalt szakember", a "megnyugtató, hosszú távú megoldás" mint alapelv miért is sikkadt így el. Persze ezt nem is elsősorban Shorton kéne számon kérni, hanem sokkal inkább azokon a vezetőinken, akik ezt a döntést hozták.

Természetesen mindezek ellenére is, a Ferencvárosért tűzön-vízen át kitartó, örök szurkolóként, reménykedem a jó tavaszi szereplésben, de bántónak érzem, hogy szeretett nagy múltú csapatomat rutintalan, pályakezdő angol edzőjelöltek taniskolájának nézik egyesek, és hiányolom a megfelelő, előremutató szakmai koncepciókat. De mit lehet tenni, ez van. Csak abban bízhatunk, hogy Craig Short önéletrajza szépülni fog tavasszal...

8 megjegyzés:

  1. Egy kis szolgálati közlemény. :D

    Makkmarci! Segítenél egy kicsit? Nálam sehol sem jelent meg "sorkizárás" opció, így nem tudtam normálisra (megegyező hosszúságú sorok) formázni az irományom. Ha megtennéd megköszönném. (az sem lenne baj, ha valaki megmondaná, hogy legközelebb én hol találom ezt a nyamvadt sorkizárás funkciót :) )

    VálaszTörlés
  2. Eliot, megcsináltam. Szerintem valamilyen browser probléma (esetleg op rendszer - browser páros) okozhatja ha nem találod azt a gombot. Én most megnéztem Safarival, IE8-al, és Firefox-al is, mindenhol látszik, bár tény, hogy az explorerrel kellet frissítenem egyet a weboldalon, hogy a szerkesztőikon egyáltalán megjelenjen.
    A cikkhez meg gartula, készültem ilyesmit írni én is, de ennyire frappáns és jó biztosan nem lett volna.

    VálaszTörlés
  3. Firefoxot használok, de ez a funkció ennek ellenére sincs nálam.

    A méltatást pedig köszönöm, bár hidd el, hogy sokkal szívesebben írtam volna pozitívabbat edzőkérdésben...

    VálaszTörlés
  4. lehet hogy nem szerkesztő hanem forráskód állásban van a blog író ablak. Fent van egy fül ott lehet váltani HTML-ről asszem Wordre

    VálaszTörlés
  5. A média már kész tényként kezeli Short kinevezését és valóban erre mutatnak Short nyilatkozatai is. Viszont míg nem jelentik be hivatalosan, addig én úgy gondolom ne is kezeljük úgy mint egy bejelentett tényt. Mellesleg én sem látok más alternatívát abban az esetben, ha csupán a tavaszi idényre keresünk vezetőedzőt a csapat mellé. Ugyan ki vállalná egy fél évre az elismert edzők közül? Valójában Short majdani kinevezése, egy sor találgatásra adhat okot, melyből elég szépen lakmározhat a média, az egész tavaszi szezon alatt.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!Még csak most találtam rá az oldalra de nagyon jó!
    Csak így tovább!:)

    VálaszTörlés
  7. Én még mindig azt mondom, hogy Short nyilatkozatából 1 sort kiemelni - ami a cikkben is van - bűn! Ugyanabban a cikkben mondja, hogy reméli, lehetőséget kap... ergo: egyátalán nem ő a vezetőedző, ezért is értek egyet tiboval, hogy ne vegyünk semmit készpénzként.

    VálaszTörlés