2009. december 9., szerda

Szubjektív értékelések 1. rész

Fél szezon elmúlt az NB1-ből, így úgy érzem eljött az ideje a játékosok értékelésének. Az eredménysorunk ismeretében ez nyilván nem lesz valami fényes. Az alábbiakban az NB1-ben minden komolyabb szerepet kapó játékosról olvashattok néhány szubjektív mondatot, és egy 1-5 skálán mozgó osztályzatot is.

Az első értékelt legyen a hajdani kezdőkapusunk, Holczer Ádám.

Ádám a legnagyobb csalódás nekem az összes pályára lépő játékos között. Nyilván jóravaló, rendes fiú, de a hozzáfűzött reményeket maximálisan nem tudta beváltani. Róla mindenképpen elmondható, hogy nagyon sok neki az NB1. A kapusnak alapvető dolga lenne, hogy alkalmankénti bravúrokkal, megbízható irányítással segítse a hátvédsor munkáját. Ez nála sajnos nem valósult meg, és ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy a középpályás védekezésünk sem volt a csúcson sok esetben, emiatt sokszor volt kiszolgáltatott helyzetben. Sokáig bíztam a srácban Kakas Laci véleményére alapozva, aki váltig állította, hogy Ádám tehetséges fiú, és be fog érni. Aztán megannyi bizonytalanság után jött a Paks elleni hazai meccs, és ott is az az ominózus sorfalállítás Lisztes egyenlítő gólja előtt. A hátsó kamerákból nagyon jól látszott, mennyire rosszul végezte a dolgát. Majd az egészet megtetézte a Vasas elleni bevédett góllal, amely a biztonylanság totális bizonyítéka volt. Itt volt az a pont, amikor végképp elfogyott a bizalmam az irányába, és bár addig azt mondtam, adjunk egy esély még neki, hátha elindul felfelé, de innentől hangosan kezdtem kikövetelni a csapatból, amely meg is történt.
Nálam az Ő osztályzata elégtelen, azaz 1.

7 megjegyzés:

  1. Ádám egy nagyon tehetséges, jó képességekkel rendelkező kapus, erről meg vagyok győződve! Rendszeresen látogatom a csapat edzéseit, ezért gyakran látom a hétközi teljesítményét is. Kakas nem tévedett vele kapcsolatosan, legalábbis amit szakmailag állított róla, az teljesen jogos! Egy dolgot nem vett bele a számításba, Ádám mentálisan még nagyon nincs ott, hogy a Ferencváros kapuját őrizze. A pszichés nyomás alatt összeomlik és még azt sem képes teljesíteni, amit egy gyerek is nyújtana. Talán jobb lenne őt eladni és egy másik csapatban nyugodtabb körülmények között ő is tovább fejlődhet.

    VálaszTörlés
  2. Holczi igazából Deme 2... jó gyerek, szerény, de a pszichés rátermettség ezen a poszton létfontosságúak... Valszeg Megyeri is egy rosszabb széria után és egyre türelmetlenebb közönség mellett egyre ordítóbb hibákat követne el. Szemtelenül fiatalok még ahhoz, hogy ezt el tudják viselni... Szerencsére Megyót a másik irányba lökték a tétmeccsek... Ádám egy ördögi körbe került és ez az örvény magával rántotta a mélybe... Most jöhetnék Williams példájával, :D hogy ő mennyit fejlődött pár hónap alatt a kegyetlen közeg ellenére, de nem teszem mert Eliot agyvérzést kap :D:D:D

    VálaszTörlés
  3. Eliot nem kap agyvérzést, a tény pedig még mindig tény: a trinidadi mágus egy szimplán tehetségtelen, iskolázatlan kapusmozgású két lábon járó életveszély volt. :)

    De hogy egy kicsit Holcerről (meg a fenti hozzászólásban említett Megyeriről is szóljak): Az a helyzet, hogy lehet bármilyen jó fizikális képességekkel rendelkező egy kapus, de ha képtelen mentálisan elviselni a terhet ami a Fradiban nyomja a vállát, akkor sajnos nem megoldás. Holczerről én elhiszem, hogy edzéseken nagyon jó, de sajnos ez kevés, ha közben éles meccsek mennek el rajta. Tibunak van igaza, talán Ádám pályafutásának is az tenne jót, ha elmenne egy kevésbé refelektorfényben lévő csapathoz, hátha ott nyugodtabb körülmények között bizonyíthatna.

    Megyeri: Nos, Atta említette a hozzászólásában, hogy szerencsére Megyó jobban bírja a gyötrődést és hogy esetében a tétmeccsek pozitív irányba vitték. A helyzet az, hogy ezzel sajnos vitatkoznom kell, hiszen Megyeri igéretes kezdés után sajnos az idény végefelé hajmeresztő hibákat vétett. A beívelt labdáknál sokszor a gólvonalon ragadt, ha meg kijött, akkor rendszeresen rosszul hajtotta végre és ami a nagyobb baj, hogy középre, erőtlenül üti ki a labdákat. Megyeri jobb megoldás, mint Holczer, de sajnos koránt sem vagyok meggyőződve róla, hogy hosszútávon megnyugtató megoldás lehet a Fradi kapujában. A szomorú helyzet az, hogy be kell látni, Szücs Lajos óta nincs igazán jó, bravúrképes, de mindeközben megbizható kapusunk...

    VálaszTörlés
  4. Eliot amit leírtál azzal engem igazoltál... ha Megyó ilyen hibáiból Vasas féle meccsek kerekedtek volna ki és nem Pápa, Győr, Kispest, ahol hibái ellenére megúsztuk kapott gól nélkül, akkor ugyanabba a negatív örvénybe került volna mint Holczer. Így az U-20as VB kártékony hatását orvosolhatja télen és a szurkolók türelme is megmaradt, mert meccs nem ment el rajta... pontosan erről beszéltem hogy míg Holczert negatív irányba vitte lelkileg egy-egy tétmeccs, addig Megyerinek sikerélmény a 3 meccs 0 kapott gólátlag... DVTK meccsen betlizett de arra a meccsre senki sem úgy emlékszik hogy a kapus mit művelt... KTE ellen is voltak hibái, de ott is inkább a csapatra legfőképpen az edzőre haragudott mindenki, szal a figyelem nem rá összpontosult...

    VálaszTörlés
  5. Atta: Te azt írtad, hogy Holczerrel ellentétben Megyót "jó irányba lökték a meccsek". Én pedig úgy látom, hogy ez nem így volt, hanem éppen hogy a pozitív kezdet után egyre sűrűbben hibázott.

    Csak hogy az általad felsoroltakon (Diősgyőr, KTE elleni hibák) kívül mondjak egy pár példát:
    - Debrecenben kapott gól amikor erőtlenül beleöklözte a beívelt labdát középre alacsonyan a saját védőnkbe.
    - Kispest ellen a zárómeccsen egy jobb oldali beadásnál az ötös sarkáról szintén erőtlenül, középre az ellenfélhez (csak mázli, hogy nem kaptunk gólt belőle).

    Sajnos Megyerinél ugyanazok a hibák ismétlődnek. Bár jó reflexekkel bír, de hihetetlenül bizonytalan a beívelt labdáknál. Talán a nem túl magas alkata az oka, de mindenesetre ha ezen nem tud javítani, akkor ő sem lesz megoldás.

    VálaszTörlés
  6. Az élet valóban érdekes, az egyik embert felemeli, a másik embert letaszítja.

    Nem akarok mindent a sors kegyetlen játékára fogni, mert hiba lenne az egyéni felelőséget kihagyni a téma összegzésekor.
    Az individuum elhagyása azt feltételezné, hogy sorsunkat csupán a szakrális erők irányítják, ez pedig téves következtetéseket vonna maga után.

    Mégis hatalmas különbség van Holczer és Megyeri lehetőségei között. Holczer együtt vallott kudarcot a Ferencvárossal, könnyű is volt személyében megtalálni a bűnbakot, míg Megyó egy olyan csapatban kapott bizonyítási lehetőséget, mellyel szemben az elvárások már nem voltak azok mint Holczer esetében, mert a közönség is túl volt már az első kijózanító pofonokon.

    Isten őrizz, hogy ezzel Holczert vegyem védelmemben, az ő egyéni felelősége ezzel egy cseppet sem lett kisebb, adott volt előtte egy lehetőség és ő nem élt vele. Ellenben Megyerit sem tartom jobb kapusnak, szerencsésebbnek viszont feltétlenül.

    Mégsem kettejük összehasonlításával kéne foglalkoznunk nekünk, ha a Fradi szakmai vezetősége igazolna egy rutinos kapust a két hálóőr elé. A legjobb megoldás lenne ez, mert így mindketten tanulhatnának a "vén rókától" és a Fradi sem lenne kiszolgáltatva a szerencse pillanatnyi mókás hangulatainak.

    VálaszTörlés
  7. Nah tibunak átment a lényeg :)

    Eliot: Megyó leginkább ott esett vissza amikor 3-4 hétig Egyiptomban a padon ült, pedig igazán jó formában ment ki és akkor tényleg elkapta a fonalat. Viszont egy olyan közegben mint amiben Holczer vergődött, Megyó se lett volna úrrá, viszont mikor megkapta a lehetőséget, 0-0 (Hali) , 0-0 (Kaposvár), 2-1 (MTK) igen is nagy lökést adott neki...

    VálaszTörlés