2009. december 16., szerda

Kérdések Kevin McCabe Úrhoz


Az elmúlt időszakban a Fradi vezetőségének kommunikációja és a szurkolói regisztráció, kártya kapcsán sok indulat felgyülemlett. Régi feszültségforrás, vörös posztó Berki Krisztián szerepe is. A Ferencváros kifelé történő kommunikációjának a gyengesége alapvetően a vezetőségünk felelőssége, de több szurkolótársam részéről is felmerült a gondolat, hogy az általános párbeszédben a felelősségünk nekünk szurkolóknak is adott, hiszen csak is úgy kaphatunk választ a kérdéseinkre ha fel is tesszük azokat. A problémák méregfogát csakis úgy lehetne kihúzni, ha direktbe Kevin McCabe-nek lennének címezve a kérdéseink és így egyrészt pontosan tudná melyek is azon problémák amelyek a Ferencváros szurkolók jelentős részét foglalkoztatják, másrészt így direktbe ő válaszolhatna a felvetésekre. Az elgondolást tett követte, és megfogalmaztam egy 9 pontból álló kérdéshalmazt, amelyre ha a tulajdonos-elnökünk Kevin McCabe válaszolna, akkor azzal úgy érzem tiszta vizet önthetne a pohárba és kezelhetné a vezetőségünk felé tapasztalható szurkolói bizalomvesztést is. Igyekeztem olyan régi, a szőnyeg alá besöpört, de mégis úgy érzem a jelen helyzetre is erősen kiható kérdésköröket is felvetni, mint amilyen Berki Krisztián személye, vagy a hivatalos honlapunk ügye, illetve olyan aktuális problémákkal is foglalkozni, mint amilyen a szurkolói kártya vagy a csapaterősítés. Lehet naivitás a részemről azt hinni, hogy ezek a kérdések célba is érnek, de mégis megpróbálom, hiszen már fáj látni azt ahogyan a felvetett kérdések kapcsán különböző Fradisták egymást tépik, vitatkoznak. Ahhoz azonban hogy mindez meg is valósuljon a segítségetek szeretném kérni. Egyrészt (mint ahogyan láthatjátok) magyarul íródtak a kérdések, és ezeknek a pontos angolra való fordítása meghaladja az angoltudásom szerény szintjét, úgyhogy kéne valaki aki lefordítja mindezt. A másik amiben segítség kéne az az, hogy mindez el is jusson Kevin McCabe-hez. A hírek szerint most vasárnap Budapestre érkezik az elnökünk, és akkor fel lehetne tenni neki mindezen kérdéseket (akár írott formában, akár egy interjú keretein belül szóban). Ha erre van lehetősége bárkinek (gondolok itt például az ulloi129.wordpress.com szerkesztőire, de akárki másra is aki rendelkezik a megfelelő kapcsolatokkal) akkor felhatalmazom az illetőt a kérdéscsomagom egy az egybeni használatára. Nagyon jó lenne olvasni Kevin McCabe válaszait, és úgy vélem sok Fradista szurkolótársam nevében kijelenthetem mindezt. És akkor következzenek a kérdések, kendőzetlen nyíltsággal megfogalmazva:

- - -

Kérdések Kevin McCabe Úrhoz:

-1- Miért van az, hogy a Fradi részéről a szurkolók irányába zajló kommunikáció továbbra is elégtelen, miközben erről a hiányosságról McCabe Úr is beszélt legutóbbi ittléte során? Hogy egy példát is mondjak rá, hogyan lehetséges az, hogy miközben december eleje óta Angliából jönnek az újsághírek, amelyekben Craig Short arról nyilatkozik, hogy ő lesz a Fradi edzője tavasszal is, addig itthon Magyarországon (jelen sorok írásakor, azaz december 16-án) sincs semmiféle hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatosan?

-2- Az előző témához kapcsolódóan. Tudja-e McCabe Úr, hogy a Fradi hivatalos honlapja ftc.hu totálisan nem elégíti ki a szurkolók igényeit, hiszen alig vannak rajta aktuális hírek? A helyzet fonákságát jelzi, hogy egy lelkes szurkolói összefogás eredményeként üzemelő szurkolói honlap (ulloi129.wordpress.com) tölti be hiánypótlóként a nem működő hivatalos honlap szerepét azzal, hogy itt olvashatóak aktuális hírek a csapatról. Mindez hogyan összeegyeztethető egy elvileg professzionálisan működő, népszerű, nagyfokú szurkolói érdeklődéssel bíró labdarúgócsapattal szembeni elvárásokkal?

-3- Továbbra is ehhez a témához: A szurkolói közvélemény úgy tudja, hogy továbbra is Várszegi Gábor tulajdonában van a klub hivatalos honlapja (ftc.hu). A kérdés az, hogy ez valóban így van-e, történt-e valamilyen lépés az elmúlt másfél évben, hogy ez a honlap visszakerüljön a Fradihoz, és végre egy a klubhoz méltó hivatalos honlap működhessen? Hol tart most ez az ügy?

-4- A tavaszra bevezetni kívánt szurkolói regisztráció és szurkolói kártya kapcsán tudja-e McCabe Úr azt, hogy komoly fenntartások vannak sok szurkoló részéről ezzel kapcsolatosan?
Hogy csak két problémás pontot emeljek ki. Az egyik, hogy bele kellett volna venni, hogy harmadik fél részére nem kiadhatóak az adatok, hiszen sokan attól tartanak (a negatív múltbéli tapasztalatok miatt), hogy így illetéktelen személyek kezébe kerülhetnek az adataik. A másik problémás pont (idézet az általános szerződési feltételekből):

"A FTC Labdarúgó Zrt. úgyszintén bármikor jogosult a jelen szerződés INDOKLÁS NÉLKÜLI felmondására, azaz a Kártya bevonására, illetve használata letiltására"

Hogyan lehet indoklás nélkül valakit kitiltani ilyenformán? Ez komoly visszaélésekre adhat okot. Miért nem történt érdemi egyeztetés a különböző szurkolói szervezetek és a vezetőség között a szurkolói regisztráció és kártya kapcsán, mert akkor azzal megelőzhetőek lettek volna, lennének az ebből fakadó feszültségek?

-5- Az előző témához, a szurkolói kártyához kapcsolódó kérdés, amely egyben megmagyarázza a szurkolók részéről tapasztalható bizalmatlanságot. Tudja-e McCabe Úr, hogy az adatok megadásától azért is ódzkodnak a szurkolók közöl sokan, mert élénken él bennük az az időszak, amikor is (2007 őszén) a jelenlegi vezető, Berki Krisztián közreműködésével, az akkori biztonsági cég (Leo Security) és annak vezetője (Tóth Csaba) teljesen jogellenesen, mondhatni arcra kiválasztva nem engedett be szurkolókat a stadionba, és akár tettlegességig menően, maffia-módszerekre hajazóan, próbálta eltávolítani a neki, személy szerint nem tetsző embereket a lelátóról?

-6- Tudja-e McCabe Úr, hogy éppen ebből az előzményből fakadóan a Zrt. igazgatója Berki Krisztián a mai napig nem elfogadott és hiteles személy a szurkolók jelentős részének a szemében, és komoly feszültségforrás a mai napig is? Ehhez kapcsolódó kérdés, hogy tudja-e McCabe Úr azt, hogy általános szurkolói vélekedés az is, hogy Berki Krisztián a posztjára éretlen, ahhoz aluliskolázott, a szurkolók és a média irányába megfelelő kommunikációra mérsékelten képes, többször lekezelő magatartást tanúsító, a Fradihoz megfelelő kötődéssel nem rendelkező vezető, akivel szemben ráadásul erősen él a gyanú, hogy saját érdekeit szem előtt tartva gátolja a kommunikációt Ön és a szurkolók között, és ilyenformán egyik kerékkötője a pozitív változásoknak? Kíván valamit tenni a helyzet normalizálása érdekében?

-7- Az elmúlt másfél év negatív tapasztalatai miatt sok szurkolóban ott a kétely, hogy az ígéreteknek megfelelően, most a télen csakugyan várhatóak-e komoly erősítések a csapatot illetően. Van-e rá szándék a tulajdonos részéről, hogy akár komolyabb pénzeszközöket (magyar szinten) is felhasználva igazolni fog játékosokat, vagy inkább az elmúlt másfél év Terry Robinsonra jellemző gyakorlatát követve a SU hálózatából várhatóak ideirányított játékosok, esetleg ingyen, vagy kevés pénzért igazolható pótmegoldások?

-8- Hogyan áll az új stadion ügye? Maradt a régebben említett ütemezés, azaz hogy 2010. tavaszi idényének a befejeztével elkezdődhetnek a bontási munkálatok és közvetlenül utána az új stadion építése? Mikor láthatunk részletes terveket az új stadionról?

-9- Robinson Úr távozása és az Ön elnöki szerepvállalása sok Ferencváros szimpatizánsnak visszaadta a hitét, hogy pozitív változások lesznek minden téren. Van-e arra lehetőség és szándék, hogy a jövőben a különböző szurkolói szervezetek alkalmanként de rendszeresen, direktbe kommunikálhassanak Önnel mindenféle közvetítő nélkül? McCabe Úr nem biztos hogy teljességgel tisztában van a múlttal, de sajnos túl sokszor lettek már becsapva, áltatva a Ferencváros szurkolók ahhoz, hogy a bizalmuk ingatag legyen, és így a bizalom fenntartása végett üdvözítő lenne egyfajta rendszeres párbeszéd a tulajdonos és a szurkolók között. Az is egy jó megoldás lenne, és kielégíthetné a Ferencváros szurkolók információ igényét, ha például havonta egyszer a két domináns Ferencváros szurkolói internetes gyűjtőoldal (fradidrukker.hu és ulloi129.wordpress.com) összegyűjtve a fórumaikon a szurkolók részéről aktuálisan felmerült jellemző kérdéseket feltehetné azokat Önnek, amire Ön válaszolna amit leközölnének a fent említett oldalak. Van erre lehetőség Ön szerint?

4 megjegyzés:

  1. Jók a kérdések, szívesen olvasnám a válaszokat is. :)
    (Valaki már "legázozta". :D )

    VálaszTörlés
  2. Én megírtam, ennyit tehettem. Aztán, hogy lesz-e belőle valami az már nem rajtam múlik. Ha gondoljátok az üllőire belinkelhetitek (nekem valami technikai gond miatt anno nem jött össze a regisztráció oda, így csak olvasgatni tudok ott, de hozzászólni nem).

    Ja, kaptam már 2 hasznosat is azóta... :D

    VálaszTörlés
  3. Kb ez a járható út... örülök, hogy átment a lényeg, amin csámcsogtunk napok óta :) már csak a csatornát kell megtalálni és esetleg átgondolni 4X 5X hogy mi hogyan legyen megfogalmazva, hogy ne legyen túl támadó, ne legyen túl cél tévesztett, stb... első olvasatra mondjuk nem gáz, de pont az átgondoltság a legfontosabb!!!

    VálaszTörlés
  4. Akkor gondold át Atta, és véglegesítsd, majd juttasd tovább a megfelelő helyre. Én most meló miatt nem leszek holnap, és holnapután is csak keveset, úgyhogy a folytatás Rád (Rátok) van bízva. Én megtettem a kezdőlépéseket... :)

    VálaszTörlés