2009. november 12., csütörtök

Tárgyalás a székházban

A tegnapi nap folyamán - mint korábban említettem - a Polgár Alapítvány képviselőinek társaságában a Fradinál jártam akadémia ügyben. A megbeszélésen amolyan mediátor szerepet töltöttem be, hisz azon kívül, hogy elkötelezett vagyok mindkét irányba, egyik szervezethez sem tartozom hivatalosan.
Az alapítvány célja, hogy 13-14 éves, fokozottan hátrányos helyzetű gyerekek részére - falusi, cigány, mélyszegénységben élő kiskölykök - fociakadémiát hozzon létre, kiemelve ezáltal a kirívóan tehetséges srácokat a garantált züllést jelentő környezetből. A pre-akadémiai képzés során céljuk, hogy a 8. osztály befejezése után a gyerekek sikeresen beilleszthetők legyenek a 14 éves kortól induló normál akadémiai képzésbe.
Mivel a Fradinak létesítmény és edzői téren kapacitása van egy ilyen kezdeményezés fogadására, így gondoltam, összehozom a kellemest a hasznossal.
Berki Krisztián és Szokai Marci voltak jelen a klub részéről, és meglepően jó fogadtatásban részesítették az Alapítvány kis csapatát, sőt, olyan dolgokat is tettek hozzá, amelyek alapján - őszintén mondom - igen kellemesen csalódtam a Fradi két tisztviselőjében.
Szó volt arról, hogy az FTC Zrt., mint a Scarborough csoport tagja azon felül, hogy futballvállalkozás, egy profitorientált gazdasági társaság, ahol minden fillért megnéznek, hová teszik. Ez általánosságban véve szerintem jó. Ezen felül hangsúlyozták, hogy a Zrt. elkötelezett a CSR célok - társadalmi szerepvállalás, környezetvédelem, stb. - irányába, és az Alapítvány által felvázolt program igen megnyerte tetszésüket, hisz több oldalról is hasznos lehet a klub számára:
- a Fradi nyit a vidéki, szegény, esetleg roma társadalom felé - hatékony fegyver lehet azokkal a becses újságírókkal szemben, akik tényleg csak a rosszat írják rólunk, és csak akkor foglalkoznak a klubbal, ha balhé van
- kiemelkedően tehetséges játékosokhoz juthat, teljesen ingyen, mivel ez a szegmens az utánpótlásfoci terén teljes egészében kiaknázatlan
Krisztiánék elmondták, hogy azon kívül, hogy a gyerekeket ki kell emelni a jelen állapotukból, környezetükből, ők erősen támogatnák, ha úgymond életre is nevelnénk őket, nem csak a sport területén kapnának képzést, hanem egyéb területeken is.
Az Alapítvány képviselői elmondták, hogy mint non-profit szervezet, az ő fő céljuk nem haszonszerzés, nekik az erkölcsi eredmények számítanak, lényegében az, hogy a gyerekeket kiemeljék a reménytelen életükből, tehetségüknek megfelelő szintre hozzák őket, és olyan életpályán indítsák el a programban részt vevő gyerekeket, ami a támogatásuk nélkül elképzelhetetlen lenne.
Novemberben országszerte több helyen tartanak tehetségkutató napot, ahová a klub részéről máris jelezték, hogy mindenképpen küldeni kívánnak ifjúsági edzőt, valamint repiajándékokat. Tervben van egy barátságos mérkőzés, melyen az Alapítvány már meglévő, 14-17 éves gyerekekből álló csapata mérné össze tudását a klub valamelyik U csapatával, sőt, aki az alapítványi csapatból szimpatikus és jól teljesít, az rögtön úgymond "lehalászható".

Személyes érzéseim alapján azt kell mondjam, hogy az eddig a vezetőség magyar tagjai kapcsán kialakult általános képpel ellentétben nekem kellemes benyomásaim vannak. Az első és legfontosabb momentum a pozitív kép kialakulásában az volt, hogy elismerték: nagyon súlyos kommunikációs hiányosságok vannak, nem tudnak minden támadásra, susmusra azonnal és hatékonyan választ adni, s sok esetben Mr. Robinson csúnyán kötötte a hazai kezeket.

Remélem valamelyest kellemessé tettem az estétek ezzel a pár sorral, én mindenképpen hiszem, hogy a korábban még fekete, most már szürkülő felhők folyamatosan eloszlanak, és tisztává válik mindenki számára, hogy jó úton halad imádott klubunk :)

UI: az Alapítvány még egy ágon tárgyal az Akadémiát illetően, mégpedig az Újpesttel. Igen, sajnos velük, ugyanis a szakmai vezetőnek van oda is kapcsolata. Én azért a magam lehetőségei szerint mindent megteszek, hogy nálunk valósuljon meg a fent leírt elképzelés, ugyanis láttam videókat ezekről a gyerekekről, és bizony nagy tehetségekről van szó! No meg amúgy is :) HAJRÁ FRADI!

9 megjegyzés:

  1. Jeah! Köszi az infókat :) tényleg jó lesz az este!!!

    VálaszTörlés
  2. Alapítványiak ma voltak a liláknál is... azoknak nagyon kell ez a lehetőség... bassza meg... elbűvölték a naív szociológusokat... na még asszem odahatok kicsit :)

    VálaszTörlés
  3. Hassál, hassál... :))

    Off: Atta nézzél mailt néha. :))

    VálaszTörlés
  4. Hatok, hatok, de így gmail chaten írja, hogy így jók, úgy jók, csak a pumpa megy fel bennem, mert míg nálunk a realitást vázolták fel a klub részéről, addig azt érzem, hogy a lilák a mézesmadzagot húzogatják, aztán lóf@szt se adnak, és azt is pénzért... míg nálunk ott a Népliget, a Nike felszerelést adna, támogatóként bevonható ilyen területen pl. a T-mobile... szal olyan érzésem van, hogy a lilák sároznak minket...

    VálaszTörlés
  5. Mégis mivel bűvölnek ezek a csóringer lilák? Remek hosszútávú lehetőség, anyagi fedezettel? Megkapnák a támogatást, menne a lakáshitelek törlesztésére... na mind1 mégsem jó az este... Mindent bele!!! Győzködd Őket!!!

    VálaszTörlés
  6. nem meglepő sajnos :( Idehaza nem trendi a realitás futballberkekben...

    Persze legyünk különbek és ne menjük bele sárdobálásba, de első kézből tudom, hogy a jégkorong szakosztályuknál is csúnya lenyúlása volt az utánpótláskorú hokisok szüleinek... az utaztatást barimeccsekre önszerveződve önköltségből kellett megoldani, mert arra már nem volt pénz... érthető, meg lett oldva és az edző szedte a pénzt. Egyik szülő pechére ismert az utaztató cégtől valakit és kiderült többet szedett, minden szülőtől, minden alkalommal... Kiszámolva nem kis summát csalt ki a szülőktől... Kiderült, a klub kitárgyalta és meghozták a döntést: "Nem lesz több edzőmeccs mert az nem szolgálja a fiatalok fejlődését"...

    igen ezek a férgek tudnak ám ámítani, főleg Sallói remek üzletpolitikájával hogy először költsünk mindent el hitelre aztán majd megtelik a stadion és a bevételekből fedezzük az edzőpálya felújítását... na igen, csak éppen ott is egyszer telik meg a stadion, ha mi megyünk vendégeskedni...

    VálaszTörlés
  7. A lilák a tipikus magyar sportvezetői kultúrát képviselik. Mindent beajánlanak, hogy meglegyen az üzlet, utána majd jön a számla is.
    Szóval nem kell meglepődni. Mind az igazolásoknál, mind egyéb téren ez megy. Ezért nehéz becsületesen klubot építeni, ha ügyeskedők vesznek körül...

    VálaszTörlés
  8. Tudtam én, hogy nem kell kifejtenem mire gondoltam a belterjes, korrupt szennyes futball közeg alatt... alig 9 óra alatt az első élő példa... úgy van ahogy Spuri mondja... de hihetetlen tényleg hogy mekkora helyzeti előnyt jelent ez nekik... Mi persze kötelezően makulátlanoknak kell lennünk (ami nem baj), csak hát rajtunk kívül senkinek sem kötelező... ez nem enyhén unfair...

    VálaszTörlés
  9. OFF: Névre javaslat

    Ferencvárosi Fórumkör
    mottó: a mérsékelt Fradisták hangja

    Makkmarcinak már említettem :)

    VálaszTörlés