2009. november 11., szerda

Van középút?

Első írásomban minden fradistát és a Fradit ellenfélként, nem ellenségként tisztelőt köszöntök az oldalon. Remélem hiánypótló oldal lesz ez, ahol olyan középutas szurkolói véleményeket olvashat az idelátogató, amely a fórumokon, vagy szurkolói oldalakon könnyen elsikkad, hiszen nem jellemzi a markáns nagyotmondás, szélsőséges véleményalkotás, amely sajnos ma annyira népszerű. Kínálja magát, hogy a mostani „balhénkkal” kezdjem, ez legyen az első írásom.
Immáron negyed százada járok a Szentélybe és nézem jobb-rosszabb csapatainkat. Szép emlékként él bennem a 80-as évek, amikor a B közép törzshelyén az eredményjelző alatt, egy lila pólós békéscsabai srác végigszurkolta mellettem úgy a meccset, hogy senkinek nem jutott eszébe a bántalmazása. Nem volt ketrec, a legnagyobb probléma a pénztárszalagok óriási mennyisége volt. Boldog békeidők, mondhatjuk ma! Persze akkor is megesett, hogy csattant egy pofon és kisebb konfliktusok is adódtak. De ahol 12.000 ember van együtt, ez mondhatni természetes. Ettől függetlenül a gyerekek önállóan kimehettek a meccsre, a szülőknek nem volt oka az aggodalomra. Családapaként azt kell hogy mondjam, ma már nem így van! Nemcsak nálunk, sehol a magyar stadionokban. És ez nagy baj. Hogyan lesz így utánpótlás a lelátókon? Sokkal kevesebb gyerek jön ma meccsre, mint eddig bármikor. Statisztikám nincs, ez csupán egy megfigyelés. Hosszú írást érdemelne meg, miért van ez, de az okok összetettek és nem is én vagyok hivatott ennek a feltárására. Abban semmiképpen nem hiszek, hogy az Üllői út ebben a tekintetben rosszabb lenne mint más csapatok stadionjai, egyszerűen több a néző, így a probléma is jobban látszik. Nem térek ki a konkrét ügyekre, mert ez úgymond lerágott csont. A felvételeket mindenki akit a foci érdekel már látta, és hovatartozása, vérmérséklete szerint véleményt is alkotott erről. Én két karakteres álláspontot ismerek az ügyben, amolyan fekete-fehér kombinációban:
1, A csőcselék randalírozott, mindenről a garázda szurkolók tehetnek, törvény kell és szigor.
2, Katasztrofális szereplés, katasztrofális vezetőség, jogos szurkolói felháborodás.
Véleményem szerint egyik álláspont sem elfogadható! Az első állítás azért nem helytálló mert valóban vannak csoportok amelyek nem a meccs, hanem erőfitogtatás miatt járnak meccsre. Jól körülhatárolható kik ezek, mégsem tesz senki, semmit. Ellenben a szurkolók 95%, semmilyen rendbontásban nem vesz részt, mégis rendszeresen bűnhődik. A legutóbbi félbeszakított meccs is jó példa a töketlenkedésre, ami ebben a témában zajlik. Körülbelül 50 ember egy szektorban azért gyűlt össze, hogy botrányt csináljon, hogy a meccs félbeszakadjon. Mit tesz a biztonsági szolgálat, a rendőrök? Semmit. Állnak és néznek ahelyett, hogy kiürítenék a szektort, azokat akik ezt csinálták igazoltatnák, egyáltalán eljárnának velük szemben. Nem, nem ezt teszik. Napokkal később, a hős Draskovics miniszter intésére !hajnalban! mint az ötvenes években, előállítanak embereket, közöttük olyanokat, akik a meccsen sem voltak. Felháborító! Bárki, bármit is tesz, a tisztességes törvényes eljáráshoz joga van. Arról nem is beszélve, hogy nem embert öltek! Tehát nem mentve őket, mert rossz az, amit tettek, az ügyük kezelése botrányos. Egy szó mint száz lépni kell, de nem így! Mert ebben az esetben, azaz érzése van az embernek az illetékesek csak erre vártak, hogy bűnbakokat kreáljanak. Remélem nincs igazam…
Nézzük a második esetet. Jogos-e a felháborodás? Részben igen, mert senki nem erre a nihilre számított amit a csapat ősszel produkált. A legnagyobb probléma az, hogy az új igazolásaink gyengébbre sikerültek mint az elküldött, az NBII-es csapatban szerepelt focisták. Ehhez társult Bobby szabályos összeomlása, amit a vezetők képtelenek voltak jól kezelni, mi több a szurkolókat hibáztatták. Szóval joggal érezték úgy sokan, hogy valami nagyon nincs rendben. Persze a nagy kérdés az, hogy a szurkolók hogyan fejezhetik ki a nemtetszésüket? A válasz az, amit a Tábor csinált és még jó néhány szurkoló velem együtt. Tömegesen, elhagytuk a stadiont, meccs közben. Ez a normális reakció, ami egyben üzenet is! Ezt tették tönkre azok, akik nem bírtak az indulataikkal. Pedig ez hatásosabb demonstráció volt, mint a tüzezés. Tehát az álláspontom az, hogy a felháborodás jogos, de a módszer nem! Nem erősíthetjük az ellenségeinket, akikből pedig bőven akad élükön az MLSZ mutyizóival!
Összefoglalva, a nézőtéren rend és béke szükséges, amit profi biztonsági szolgálattal, rendőrséggel, vezetőséggel el lehet érni. A családokat vissza kell hozni a nézőtérre, mert nélkülük nincs jövő! Viszont ezt csak törvényesen lehet végrehajtani! Tehát meg kell találni végre azt a bizonyos arany középutat!

1 megjegyzés: